Schilderen in de USA

In deze 13e aflevering kijkt de Vaksjaak Podcast over onze landsgrenzen heen! Gastheer Ruben van der Kruis en zijn vaste co-host Danny Rijken waren nieuwsgierig hoe het schildersleven er aan de overkant van de plas uitziet. Zijn er wezenlijke verschillen tussen de Verenigde Staten en Nederland als het om het schildersvak gaat? Worden er bijvoorbeeld andere materialen gebruikt? En hoe zit het met de markt? Hoe bouw je daar een netwerk op?

Een nieuw leven in de Verenigde Staten

Om op deze en nog veel meer vragen antwoord te krijgen maakten ze voor deze podcast een videoverbinding met de van oorsprong Nederlandse schilder Dirk Vermeulen. Ondanks het tijdsverschil – het is nog maar negen uur ’s ochtends in zijn regenachtige woonplaats in Minnesota – blijkt Dirk een opgewekte en goedgebekte gast die honderduit praat over zijn nieuwe leven in de VS.

Ooit de oversteek gewaagd omwille van de liefde, zoals dat zo vaak gaat, woont en werkt Dirk alweer bijna 15 jaar in Amerika. Al snel blijkt dat er inderdaad nogal wat verschillen zijn tussen het leven hier en daar – ook als om het schildersvak gaat. Het cliché dat alles aan de overkant groter is en sneller gaat, klopt wel zo ongeveer volgens Dirk.

Lange halen, snel thuis

Om een voorbeeld te noemen: in Nederland is er veel meer planmatig onderhoud, gericht op een langdurig behoud van gebouwen. In de VS zetten ze liever een splinternieuw perceel neer. Bijna alles wordt ook gespoten, onder het motto grote halen, snel thuis. Men houdt er bij het ontwerp al rekening mee.

Verder ligt het uurloon van de schilder wat hoger dan in Nederland, maar daar staat tegenover dat er veel meer risico’s aan het ondernemerschap verbonden zijn. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering bijvoorbeeld, is voor de meesten niet te betalen. Desondanks of misschien wel juist dankzij al die verschillen heeft Dirk het goed naar zijn zin in de USA. En dat merk je aan het enthousiasme waarmee Dirk daar over zijn leven vertelt aan zijn medevaksjaken.

Kwasten uit Nederland

Verder in deze aflevering, onder nog veel meer: waarom Dirk toch nog liever zijn kwasten uit Nederland laat overkomen, op welke manier sociale media hem het gevoel geven dat hij als eenmansbedrijf toch veel collega’s heeft, waarom hij zich liever beperkt tot binnenwerk en hoe hij ooit eens van top tot teen in cellofaan gewikkeld zijn pauze moest zien door te brengen.

Luister en bekijk op Youtube:


Luister op Spotify:

loader