De renovatie
van Carré:
Een project
met Allure

Duurzaamheidseisen spelen een
steeds belangrijke rol bij renovatie

De renovatie van een instituut als Carré is geen alledaagse klus. Natuurlijk staat het behoud van de monumentale waarde van het Amsterdamse pand voorop, maar in de moderne tijd is dat niet meer het enige criterium. Duurzaamheidseisen spelen een steeds belangrijkere rol. Om deze uitdaging aan te gaan, zijn diverse experts rond de tafel gaan zitten, waaronder Sigma Coatings. Wij namen een kijkje bij de werkzaamheden en spraken verschillende betrokkenen bij dit bijzondere project.

De renovatie van Carré

Carré kleurt groener

Het Koninklijk Theater Carré, een icoon van de Nederlandse theaterwereld, staat bekend om zijn rijke geschiedenis en majestueuze uitstraling. De meest recente renovatie van dit monumentale pand draait niet alleen om het behoud van zijn artistieke waarde, maar ook om het creëren van een duurzamer toekomstperspectief. Ondanks de opvallende roodgekleurde steigers die momenteel de gevel van het theater aan het zicht onttrekken, wordt Carré straks een beetje groener.

Duurzaamheid als speerpunt

Spin in het web van dit project is Koen Fischer. Als duurzaamheidsadviseur van De Groene Grachten adviseert hij eigenaren van monumentale panden over verduurzaming van hun vastgoed. Als projectmanager van deze renovatie zorgde hij ervoor dat alle nodige expertise voorhanden was om een plan van aanpak te kunnen opstellen. Zo gaven verschillende architecten en experts van Sigma Coatings waardevolle adviezen over het schilderwerk en onderhoud.

De renovatie van Carré

De uitvoering

Koninklijke Woudenberg werd aangesteld als uitvoerder. Dit gerenommeerde restauratiebedrijf is momenteel druk bezig met de werkzaamheden aan de voorgevel, het paradepaardje van Carré. Projectleider Peter Meerkerk benadrukt het belang van samenwerking met vertrouwde partners in dit project. Zo identificeerde schildersbedrijf Hoogstraten Haarzuilens, een van die partners, met behulp van de Colour Reader van Sigma de juiste, oorspronkelijke kleuren van de gevelornamenten.

Sigma S2U Allure Gloss

Een ander belangrijk aspect van dit project is natuurlijk de keuze voor de verf. Arnoud van Breukelen, technisch vastgoedadviseur bij Sigma Coatings, speelde een cruciale rol in dit proces. In eerste instantie werd gedacht aan een watergedragen verf, maar uiteindelijk werd gekozen voor Allure Gloss, een oplosmiddelhoudend product dat voor 51% biobased is. Deze keuze werd niet zomaar gemaakt; het product is duurzaam, heeft een gunstige onderhoudscyclus, en zorgt bovendien voor de gewenste glansgraad die essentieel is voor een monumentaal pand als Carré.

De renovatie van Carré

Een stralend baken aan de Amstel

Met deze renovatie wordt het Koninklijk Theater Carré opnieuw een stralend baken aan de Amstel. Het project is een mooi voorbeeld van hoe het behoud van historische waarde en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. De rode steigers mogen dan nog even blijven staan, daarachter wordt hard gewerkt aan een groener, duurzamer Carré – klaar om nog vele decennia theatergeschiedenis te schrijven.

Op pad met
Nico Bolten

Amsterdamse schilderklussen op rolletjes.

Lees meer >>

Een magische dag in
Toverland: een Sigma Eigenzaak familie-avontuur

Wat is er nu leuker dan na hard werken wat quality time door te brengen met je familie in een betoverende omgeving?

Lees meer >>
loader